Vodítko patří do základní výbavičky každého pejska.  V tomto článku bych Vám ráda pomohla s jeho výběrem.  

Vodítka lze rozdělit do tří základních skupin:

1. Samonavíjecí vodítka

2. Vodítka pevné délky (kožená, provazová, popruhová)

    a) Vodítka obyčejná

    b) Vodítka přepínací

3. Stopovací vodítka

Vodítka samonavíjecí (flexi vodítka)


Každý majitel psa by si měl nejdříve uvědomit budoucí využití vodítka. Je třeba se zamyslet, zda chodíte s pejskem spíše na volno, nebo jej pouštíte z vodítka zřídka nebo vůbec. V prvním případě, kdy pes volně pobíhá, není nutné mít flexi vodítko, protože by Vás zbytečně omezovalo (ztížená ovladatelnost, flexi vodítko může být těžké do ruky). 

V druhém případě, kdy pejsek tráví procházky na vodítku, je určitě flexi vodítko vhodné, abychom psa zbytečně neomezovali v pohybu.

Vodítko Flexi

Vodítka pevné délky


Vodítka pevné délky dále rozdělujeme na vodítka obyčejná a přepínací.

Obyčejná vodítka mají na jednom konci karabinku, která slouží k připnutí vodítka k obojku a na druhém konci je smyčka pro uchopení do ruky.

 

 

Přepínací vodítka poznáme podle karabin na obou koncích a kovových kroužků připevněných na těle vodítka, která slouží k připnutí karabiny a tím je možné regulovat délku vodítka na kratší a delší.  Výhodou je také, že přepnutím vodítka lze vytvořit velkou smyčku, kterou si lze přehodit přes rameno a pejska tak můžete venčit bez použití rukou. Vodítka pevné délky  dělíme dále na kožená, provazová a popruhová.

Přepínací vodítko

Kožená vodítka

Vydrží dlouho a dobře se udržují. Nevýhodou je, že pokud jsou na vodítku připevněny kovové cvočky, mohou se časem vytrhat.



Provazová vodítka

Zde mohu doporučit vodítka z polypropylenu. Provaz je spleten z 18-ti pramenů, vodítko je tedy velice pevné a odolné. Přitom je velice příjemné do ruky nezařezává se do dlaní. Výhodou těchto vodítek je vysoká pevnost a oděruvzdornost, provaz plave na vodě a je odolný vůči UV záření. Polypropylenová vodítka jsou k dostání v široké škále barev a velikostí.

Provazové vodítko

Popruhová vodítka

Základem těchto vodítek je vždy pevný popruh, na kterém může být našita designová stuha s různými motivy nebo s reflexními prvky. Tato vodítka vypadají moc pěkně v kombinaci s obojkem ve stejném motivu.

Popruhové vodítko puntík

Reflexní vodítko pro psy

Jedné se  o vodítko s  reflexními prvky. Reflexní vodítka využijete především v zimě  pro zvýšení viditelnosti ve tmě.

Tato reflexní vodítka jsou navržena tak, aby pomáhala zvýšit bezpečnost psa a jeho majitele při chůzi nebo cvičení ve tmě, aby byl pes lépe viditelný v různých podmínkách, zejména v nočních hodinách nebo za snížené viditelnosti.



Stopovací vodítka
 

Stopovací vodítko má jasné využití. Používá se především pro lovecký výcvik a sportovní kynologii, ale i pro běžný výcvik - například přivolání. K dostání je v různých délkách,
šířkách a barvách.