Pro psa jen to nejlepší – tímto heslem by se měl řídit každý páníček či panička. Investujeme do nejlepší veterinární péče, vybíráme nejkvalitnější krmivo, nejlepší hračky a v neposlední řadě nesmíme zapomínat na celkové pohodlí našeho miláčka a tomu musíme přizpůsobit výběr obojku.

Výběr obojku závisí na povaze psa, na jeho tělesné konstituci a výchově. Věnujte čas výběru vhodného příslušenství pro vašeho nejlepšího přítele s ohledem na jeho osobnost. Potom bude každá procházka jedna radost.

 Kritéria výběru pro obojek

Při hledání vhodného obojku může majitel psa stát bezradně před velkou nabídkou na trhu. Takový obojek se totiž sežene v různých materiálech, v nejrozmanitějších barvách a velikostech. Proto bychom si před nákupem měli nejdříve odpovědět na základní otázky, abychom náhodou nepořídili nevhodný typ.

Pro každé plemeno je vhodný jiný materiál, jiná šířka a délka obojku, např. chrt potřebuje zcela jiný druh obojku než ovčák nebo yorkshirský teriér. Je také vhodné, když je obojek z vnitřní strany vypolstrován měkkým materiálem, např. softsheelem. Čím je obojek širší, tím se zmenšuje tlak na hrtan a jeho nošení je pohodlnější a nebezpečí zranění je menší.  U některých plemen se také nabízí využití postroje místo obojku. Otázka, zda je vhodnější obojek nebo postroj by vydala na celý článek, o tom tedy někdy příště J

Obojky se vyrábí z různých materiálů, např.  kůže či koženka, nylon, kov, softsheel atd. Při volbě materiálu záleží na plemenu psa a také na osobním vkusu majitele: kožený obojek je kvalitní, robustní a optimální pro velké a silné psy. Jako velice praktický a módní se osvědčil obojek z nylonu, softsheelu nebo velice oblíbený je popruh s rypsovou stuhou. Tyto materiály rychle schnou a jsou k dostání v nepřeberné škále barev a vzorů, tím pádem uspokojí všechny psí parádníky a parádnice Úsměv

A jak určíme velikost obojku?

Obvod krku měříme v místě, kde pes obojek nosí. Vezmeme krejčovský metr, ovineme ho psovi kolem krku a odečteme jeho míru. Obvykle se uvádí, že by se pod obojek měly dát zasunout dva prsty.

Základní kategorie obojků

Mezi základní druhy obojků patří obojky klasické, polostahovací a stahovací. Pouze okrajově zmíním obojky ostnaté a elektrické, které slouží ke korigování nevhodného chování.

Obojky klasické

Patří k nejpoužívanějšímu typu obojku. Nosit jej mohou jak malá plemena, tak středně velcí a jistě i velká a obří plemena psů. Tento obojek je velikostně nastavitelný. Klasické obojky se zapínají buď na přezku, nebo trojzubec, které mohou být z kovu nebo plastu. Plastové zapínání je lehké a je vhodné pro menší psy. Kovové zapínání je spíše pro  velké a silné psy – více totiž vydrží.  Klasické obojky lze používat ke každodennímu nošení, k procházkám a výletům, zejména při chůzi na volno nebo pohybu po zahradě.

Klasický obojek

http://www.dinomarket.cz/prodej/Obojek-Dinofashion-Color-Zebra

Polostahovací obojky

Polostahovacím obojkem si pán zajistí větší jistotu, že se mu pes nevysmekne. Tyto obojky se používají zejména u temperamentnějších plemen, která táhnou. Je také vhodný pro psy, kteří jsou lekaví a při stresové situaci se mohou z klasického obojku vyvléct. Převlékají se přes hlavu psa, kde následně volně sedí na krku. Když pes zatáhne, obojek se stáhne a tím i jeho krk.  Do jaké míry dochází ke stažení, záleží na majiteli psa, který obojek nastaví. Polostahovací obojky jsou opět vhodné pro většinu plemen.

Polostahovací obojek

Stahovací obojky

Tento typ obojku se používá u agresivních a nezvladatelných plemen. Obojek nemá žádnou zarážku, tzn., když pes zatáhne, obojek jej začne přímo škrtit. Nikdy psovi stahovací obojek nenechávejte bez dozoru. Nejsem zastáncem tohoto druhu obojku, proto jej zmiňuji pouze stručně.

Stahovací obojek

Závěrem

Majitelé psů by měli dbát na to, aby pejskovi, alespoň na noc obojek sundávali, ideální je sundat obojek po každé vycházce venku. Představte si, že byste měli na krku obojek a ještě v něm i spali. Pročítala jsem různé diskuze na toto téma a často jsem narážela na argument, že člověk si také přece nesundává hodinky. Ale podle mého názoru mít něco okolo krku a okolo zápěstí je rozdíl. Už jenom pro bezpečí pejska, aby se v nepřítomnosti majitele o něco nezachytil a neuškrtil.

Doufám, že se vám můj příspěvek líbil a pokud byste potřebovali poradit ohledně výběru vhodného obojku, neváhejte mne kontaktovat na emailu: info@dinomarket.cz