info@dinomarket.cz 774 81 28 26, 774 60 81 76

Cukrovka u psa - fotonávod

Stejně jako člověk i pes může onemocnět cukrovkou

Cukrovka u psa

 

Stejně jako člověk i pes může onemocnět celou řadou civilizačních nemocí, mezi které patří i cukrovka. A právě cukrovkou onemocněl i náš psí kamarád.
Mezi hlavní příznaky patřilo časté, nadměrné pití a tím pádem i časté močení a hlavně hubnutí. Navštívili jsme našeho veterináře, který odebral krev a stanovil diagnozu - cukrovka.
Jelikož u psů nefunguje léčba medikamenty jako u lidí, musíme píchat insulin. Nejdříve jsme se toho báli, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché, protože injekce se píchá jenom podkožně. Stejně tak jsme si neuměli představit, jak odebereme vzorek krve, abychom v něm určili hladinu cukru. Zvládli jsme to pomocí jehličky, jen jsme se museli naučit jak píchnout do ucha (nejlépe okraje boltce), aby se krev objevila. Velice se nám osvědčilo část ouška vyholit, krev neulpívá na chloupcích a lépe se nabírá na glukometrový proužek. Následně se krev změří  glukometrem a během pár vteřin víme, jak je na tom pejsek s cukrem. Takže, teď shrnu, jak probíhá náš den s cukrovkou.
Ráno, po venčení zjistíme pomocí glukometru hladinu cukru v krvi (na lačno). Poté následuje krmení (dietní) a píchnutí insulinu.  Musím říct, že toto všechno náš pejsek přímo vyhledává a upozorňuje po procházce, že je čas k píchnutí ouška, protože ví, že následuje jídlo. Ještě jsem chtěla podotknout, že pokud to je možné, je dobré denní dávku krmení rozdělit do 4 - 5 menších porcí a podávat ji v pravidelných intervalech, aby hladina cukru nekolísala. Přes den chodíme normálně na procházky, ale pejska nikterak nezatěžujeme. Na cestu si sebou bereme vždy do kapsy cukr, kdyby hafíka postihla hypoglykémie (prudký pokles hladiny cukru v krvi).  Večer, 12 hodin po první aplikaci insulinu, pícháme injekci ještě jednou.
Po prvotním šoku a obavách jak všechno zvládneme, můžeme s čistým svědomím říct, že proti cukrovce se dá účinně bojovat. Nikdo na našem pejskovi nepozná, že trpí touto chorobou. Je veselý vitální a srandista jako před tím. Když jsme to zvládli my, zvládnete to určitě i Vy.

Cukrovka u psa   Cukrovka u psa

Výbava našeho psího diabetika :-)                                                                                    Glukometr Contour Plus od firmy BAYER

 

 

Cukrovka u psa     lanceta

Proužky ke glukometru Contour Plus 1x50ks                    Jehlička k píchnutí ucha (lanceta)

 

Cukrovka u psa                                         Cukrovka u psa

Caninsulin a injekce Insulin.set 1ml/40 I.U. Henry Schein 0,30x12mm                                Píchnutí ucha lancetou

 

 

Cukrovka u psa                               píchnutí Caninsulinu

Nabrání krve do testovacího proužku a měření hladiny cukru v krvi                             Píchnutí Caninsulinu

 

 

 

 

Výroba chovatelských
potřeb Dinofashion

Doprava zdarma od 999 Kč

Copyright 2015 | Chovatelské potřeby Dinomarket